Co bude dnes k večeři? Aneb plánováním MENU k ušetření času, peněz a stresu

Co budes k večeři? Jak často slýcháte tuto otázku? Umíte na ni z plezýru odpovědět? Nebo se Vám udělá lehce nevolno, stoupne krevní tlak a vidíte rudě?

Kdysi jsem večer co večer stála před lednicí a přemýšlela, co z jejího obsahu použiji a vykouzlím z toho večeři. Pak se má rodina rozrostla o děti a před lednicí jsem stála dvakrát denně. Co na oběd? Co na večeři? Neustále přemýšlení. A nejhorší byly dny, kdy jsme se vrátili z obrovského nákupu, kufr našeho MPV natřískaný zbožím,  a přišla ona otázka: a co bude dnes k večeři? A já neznala odpověď!

Pak jsem se naučila plánovat. Plánovat jídla. A z tohoto naplánovaného MENU sepsat seznam na nákup. Ušetřili jsme, čas i peníze. A hlavně nervy! Je úžasné sledovat, jak pouhé plánování jídel pomůže člověku od stresu…

Jak na to?

1. vyhraďte si na plánování jídel místo

Máte diář, do kterého se dají vkládat listy? Zaveďte si v něm oddíl pro plánování jídel. Budete tak mít vždy po ruce vše potřebné. Nemáte? Nevadí! Můžete využít místo pro poznámky. Nebo si pořiďte notes.

2. seznam oblíbených jídel

Na začátku Vašeho vyhrazeného místa pro MENU si udělejte seznam oblíbených jídel Vaší rodiny. Vedle názvu jídla si sepište také seznam surovin, které pro toto jídlo potřebujete. Nepište recept! To není účelem. Jen ať máte přehled, co pro uvaření tohoto konkrétního jídla potřebujete. Jde vlastně o hrubý nákupní seznam!

Do tohoto přehledu jídel nedoporučuji psát pokrm, který jste nikdy nejedli, ale líbil se Vám v nějakém časopise, na internetu nebo o něm mluvila kamarádka. Takové jídlo nejprve uvařte, zhodnoťte, jestli se k němu budete rádi a s chutí vracet a až pak jej sem zapište.

Z tohoto seznamu jídel pak budete při plánování MENU vybírat. Budete mít přehled o všech Vašich oblíbených jídlech a při plánování Vás snadno trkne do očí nějaká lahůdka, kterou jste dlouho nepřipravovali. Samozřejmě můžete zařadit nějakou tu novinku!

Pokud seznam jídel vedete v diáři nebo v notesu, zkuste použít také barevné kódování jednotlivých receptů. Třeba nadpisy všech sladkých jídel červeně, bezmasých zeleně,polévek žlutě…. Při sestavování jídelníčku se pak budete v seznamu Vašich oblíbených jídel podstatně rychleji orientovat. Nezapomeňte si na začátek oddílu s oblíbenými jídly uvést barevný klíč!

Jako zdroj inspirace při vaření může také sloužit Pinterest. Vřele doporučuji zavést si dvě nástěnky – jednu na jídla,která jste již vyzkoušeli, která Vám chutnala a chcete se k nim pravidelně vracet. Druhou nástěnku věnujte receptům, které teprve plánujete vyzkoušet.

3. frekvence nakupování

Zamyslete se jak často chodíte nakupovat. Nebo jak často chcete chodit nakupovat. To bude podstatně důležitější cíl. Jestliže nyní chodíte nakupovat 3x do týdne právě proto, že každou chvíli zapomenete něco koupit nebo nemáte doma co k večeři, a chcete chodit nakupovat jednou za týden, je pro Vás právě plánování jídel zásadní! Pomůže Vám snížit četnost nákupů. A nakupovat efektivněji.

4. samotné plánování

Před samotným plánováním jednotlivých jídel si otevřete diář a koukněte se, co Vás ve dny, na které se chystáte plánovat, čeká. Abyste si nenaplánovali čtyřchodové časově náročné MENU na den, kdy budete sedět na pracovní poradě do 6 večer. Nebo naopak nenaplánujete buřtguláš na večer, kdy má přijet tchýně! To první se dá zachránit oním buřtgulášem. Výsledkem druhého omylu jsou otravné poznámky tchýně, že už ví, co způsobuje podvýživu jejích milovaných.

Dalším nezbytným krokem je nakouknutí do lednice a revize jejích útrob. Nachází se tam ledový salát, který už nutně musíte spotřebovat? Večere následujícího dne je jasná – zeleninový salát s kuřecím! Nebo pokud je ve spíži konzerva – s tuňákem! Snažte se vždy do jídelníčku zakomponovat co nejvíce surovin, které již máte doma.

Pro plánování MENU můžete použít příslušný den v diáři nebo do diáře vkládat speciální listy k plánování MENU.  Ty bývají nejčastěji rozdělené na dvě části, jeden sloupec na samotný jídelníček, druhý na zapsání nákupního seznamu. Já do nákupního seznamu píši prakticky všechny ingrediece, které jsou potřeba (nepíši jen pokud jsem si 100% jistá, že doma máme dostatek).  Po sepsání ingrediencí zkontroluji domácí zásoby a odškrtám si vše, co doma mám v dostatečném množství. Zvýrazňovačem pak obtáhnu to, co je potřeba dokoupit.

Tip pro zjednodušení plánování MENU:

Tématické večery! Ehm… nebo také tématické obědy!

Pokud pravidelně zíráte na prázdný papír, který by měl být zaplněn naplánovaným jídelníčkem, vřele doporučuji zavést si tématické večery. Každý den v týdnu nemusí být nutně tématický, ale dva či tři večery v týdnu na jedno téma jsou výborné. Například každé úterý těstoviny, čtvrtky vegetariánské dny, soboty italské a v neděli vždy nějaký nový recept.

1. vyberte si téma

Nejhorší je začít – v tomto případě si sednout a říct si, který večer uděláte tématický a jaké téma vyberete. Naštěstí toto rozhodnutí provedete jednou a několik následujících týdnů Vás již takové dilema nečeká. Možná Vás to tak nadchne, že si z italských sobot uděláte tradici, na kterou se bude celá rodina těšit!

2. naplánujte si jídla

Pokud jste si určili, že v úterý budete mít vždy nějaké čínské jídlo, koukněte do svých zásob receptů na toto téma a během chvíle  můžete mít naplánovaná jídla na všechny úterky v měsíci! Ano tak snadné to může být. Jakmile si utvoříte rejstřík Vašich oblíbených čínských jídel (a může jich být klidně jen 6 – tzn. stejný recept se bude opakovat až za 6 týdnů!), bude tvoření MENU velmi jednoduché!

A jak ušetřit ještě více času?

Ke každému z Vašich oblíbených tématických jídel si udělejte seznam surovin, které potřebujete – takový malý nákupní seznam přesně pro daný recept – třeba na speciální kartičku. Při sestavování nákupu pro daný týden pak jen tento seznam vytáhnete, zkontrolujete, co máte doma a co nemáte rychle přepíšete na nákupní seznam! A nemůže se stát že děláte rybu na kari bez kari a… a bez ryby!

Vyzkoušejte plánování jídel také, uvidíte kolik Vám ušetří peněz, času a stresu! A vaření Vás opět bude bavit!

 

Iveta Nejezchlebová
Miluji diáře. Miluji plánování. A ráda pomáhám lidem okolo sebe s plánováním tak, aby jim pomohlo plnit jejich sny a cíle. Můj příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.